4 verftips voor beginnende doe-het-zelvers

Ga jij deze zomer ook lekker klussen?
Door de corona crisis gaan veel vakanties niet door. Onder het mom, ‘we moeten er maar het beste van maken’ zien we dat veel mensen juist nu massaal aan het klussen gaan. Daarom in deze blog een paar handige verftips voor beginnende doe-het-zelvers. Dus heb jij nog een muurtje, deur of kamer die een make-over verdient? Lees dan snel verder! 

Tip 1: Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je enthousiast aan de slag gaat met een kwast in de hand is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Maak de muur stofvrij en als het nodig is ook vetvrij met een milieuvriendelijke ontvetter. Vaak is dit niet perse noodzakelijk en kun je meteen beginnen met sauzen. Ga je hout schilderen? Dan moet je de ondergrond altijd even ontvetten, schuur het hout licht op en zet het eerst in de grondverf. Daarna kun je het aflakken voor topresultaat. Tape het oppervlak dat je gaat schilderen goed af zodat er geen vlekken ontstaan als je een beetje buiten de lijntjes schildert en zorg voor bescherming voor je vloer. Is alles netjes schoon en afgeplakt? Dan ben je ready to go!

Tip 2: Kies de juiste verf

Elke ondergrond heeft een ander soort verf nodig. Voor hout wordt vaak lak gebruikt en voor muren en plafonds latex. Ga je buiten verven? Let er dan goed op dat je verf gebruikt die daarvoor geschikt is. Soms moet je het oppervlak eerst in de grondverf zetten zodat eventuele oneffenheden en kieren goed gedicht worden, daarna kun je er met een gerust hart overheen schilderen. Laat je in onze winkel adviseren voor de juiste verf of kijk welke verf jij nodig hebt voor jouw project.

Tip 3: Maak je klus in één keer af en het liefst bij (dag)licht

Zorg dat je de tijd neemt voor jouw verfproject. Verf je bijvoorbeeld eerst de ene helft van de muur en een paar uur – of de volgende dag – de rest dan heb je kans dat je strepen en lijnen ziet. Dit komt omdat de ene laag dan al droog is en niet meer goed mengt. Hetzelfde geldt voor de randen. Doe ook dit stukje voor stukje in plaats van eerst alle randen te schilderen.

 

 

Tip 4: Voor het beste resultaat investeer je in goed gereedschap

Net als met de juiste verf bij tip 2, is het ook belangrijk om te investeren in goede kwasten. Voor verschillende soorten verf, heb je ook verschillende kwasten. Niets is zo vervelend als een uitgedroogde kwast of eentje die haren loslaat op je natte muur. Bij Mattijssen verkopen we alleen kwaliteitsproducten. Kom gerust langs in de winkel, ons team weet precies welke kwasten je nodig hebt.

 
Tenslotte wensen we je ook heel veel plezier met het opknappen van je huis! Je zal merken dat je er steeds beter in wordt. Bovendien als de klus geklaard is, is niets zo fijn als met een lekker biertje, wijntje of kop koffie op de bank ploffen en naar het resultaat kijken!