Een persoonlijk interieur begint bij de basis

Een huis wordt pas persoonlijk als het een verhaal vertelt. Als je ziet wie er woont, als er interieurkeuzes zijn gemaakt die de bewoners weerspiegelen én er geleefd wordt. Dat alles begint bij de basis. Een goede basis welteverstaan, waarin de basiselementen als de vloer, muren en ramen op elkaar afgestemd zijn. Klopt dat plaatje? Dan maken we het af met de juiste materialen en accessoires. Vraag jezelf eerst af: welke sfeer wil ik neerzetten? En ga dan aan de slag met de volgende stappen:

1. Begin bij de vloer

Onderschat niet de kracht van een goede vloer. We lopen er vaak gedachteloos overheen, maar de vloer is de basis van je interieur. Dus wil je ten alle tijden een goede keuze maken. Welke sfeer wil je neerzetten? En, niet te vergeten, wat voor soort vloer past bij jouw huis? Zo komt een visgraatvloer bijvoorbeeld mooi tot zijn recht in een oud en karakteristiek huis en minder in een modern buitenhuis. Een industrieel pand met loftachtige kenmerken vraagt juist weer om een stoere, strakke vloer, waarbij je kunt denken aan een grijze PVC-vloer. Maak je de juiste keuze, dan heb je jaren woonplezier.

2. If these walls could talk

Zet de kleurtoon met verf óf behang. Om de muren te laten spreken, zijn er talloze mogelijkheden. Van bescheiden en effen verfkleuren tot behang met opvallende prints en dessins. En we hebben goed nieuws, want behang en verf vormen prima een perfecte match. Moet je een keuze maken, doe dan eerst een stap terug en kijk nog eens naar je vloer. Welke kleurtoon heeft deze en welke kleuren zouden hier goed bij aansluiten? We geven je een voorbeeld: Heb je een donkere vloer? Vraag jezelf dan af of je voor donkere kleuren moeten kiezen. Op welke muur valt het licht? Dit kan invloed hebben op je kleurkeuze. Heb je twee linkerhanden en durf je niet met een verfkwast in de weer? Wij wel!

3. Sfeer voor het raam

Je zult merken dat het interieur pas gaat leven met raamdecoratie. Het is niet alleen een sfeermaker in huis, maar ook ontzettend handig om je privacy te waarborgen. En wist je dat raamdecoratie ook geluiddempend én isolerend werkt? We kunnen dus eigenlijk niet zonder. Elk type raamdecoratie brengt zijn eigen twist en karaktereigenschap met zich mee. De keuze is reuze, denk aan: gordijnen, vouwgordijnen, rolgordijnen, horizontale jaloezieën. Dan hebben we niet eens gesproken over alle stof- en kleurkeuzes die je nog kunt maken binnen alle typen. Kortom: het is veel. Maar heb je de juiste keuze gemaakt, dan geef je je interieur een extra dimensie. Heb je onze Mattijssen Mooimaker van januari al gelezen? Daarin zetten we een mooi raamdecoratie merk in het zonnetje.

4. Durf te combineren met materialen

Staat de basis? Dan is het de beurt aan de materialen. Met materialen breng je sfeer in je interieur. Denk aan: hout, metaal, beton, rotan, textiel, marmer. Een kleine greep uit het brede aanbod. Anders dan bij de basiselementen kun je bij de materiaalkeuze spelen en mixen en matchen zoveel als jij wilt. Zo gaat hout prima met beton. Laat textiel zich combineren met vrijwel elk materiaal en geef je een stoer interieur een tropisch tintje met rotan. De sfeer die jij wilt neerzetten, is leidend voor je materiaalkeuze.

5. Finishing touch met accessoires

Last but not least: accessoires. Nu mag je los! Bij accessoires denk je al snel aan vaasjes, fotolijsten en kussens. En dat klopt, maar er is tegenwoordig zoveel meer. Denk aan manden aan de wand, vintage items die een tweede leven krijgen of kandelaars in de vorm van dieren. Je kunt je interieur zo persoonlijk en eigenzinnig maken als jij zelf wilt. En vergeet niet: met accessoires ben je ook vrij om af te wijken van de kleuren die je hebt gebruikt in de basis. Het is de speelse knipoog!

Persoonlijk stylingadvies bij Mattijssen

Bij Mattijssen vinden we het belangrijk dat iedereen dagelijks thuiskomt in een fijn, warm én persoonlijk huis. Meedenken en jou weer verliefd laten worden op je huis, geeft ons vlinders. Laat je ons weten als we je ergens bij kunnen helpen? Met ons stylingadvies zetten we de eerste stap naar een persoonlijk huis en met Mattijssen Compleet maken we het complete plaatje af!

Bron foto’s: BeCe en Toppoint