Je tuinhuis verven of beitsen

Hoe doe je dat?

Is dat oude tuinhuisje toe aan een opfrisbeurt? Of wil je dat schuurtje een vrolijk kleurtje geven? We krijgen regelmatig vragen over hoe je een tuinhuisje of ander buiten schilderwerk het beste aanpakt. In deze blog vind je een aantal fijne tips die je helpen om jouw tuinhuisje of schuur op te knappen!

Verven of beitsen?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: ga ik verven of beitsen? Bij verf gebruik je eerst een laag grondverf die het huisje beschermt tegen verwering en daarna een dekkende laag verf – in de kleur die jij wilt! Als je beits gebruikt heb je geen grondverf nodig, ook is beits semi-transparant dus je ziet de nerven van het hout er goed doorheen.

Heb je het huisje of schuurtje in het verleden al een keer geverfd? Dan is het belangrijk om eerst de oude verflaag te verwijderen als je nu kiest voor beits. Anders zie je die laag er doorheen. Ga je verven? Dan kun je er gewoon met een goede grondverf overheen. Uiteindelijk zie je niks meer van de oude verflaag

Voordat je begint met verven of beitsen

Of je nu gaat verven of beitsen, het is goed om je tuinhuisje eerst goed schoon te maken en te schuren. Hierdoor blijft de verf of beits beter en langer zitten onder verschillende weersomstandigheden. Eventueel kun je ook houtrot aanpakken en ander onderhoud verrichten. Daarna is het tijd om de juiste verf of beits te kiezen.

Hoe kies je de juiste verf?

Zoals we net al zeiden is het belangrijk dat je een goede grondverf of primer kiest als je je schuurtje gaat verven. Grondverf helpt niet alleen als extra dekking voor de verf, het beschermt ook de ondergrond tegen allerlei weersomstandigheden. Ook is het belangrijk dat de primer/grondverf die je kiest matcht bij de verf. Ga je bijvoorbeeld schilderen met verf op oliebasis, dan moet de grondverf ook samengaan met deze verf. Hetzelfde geldt voor verf op waterbasis. In de winkel kunnen we je goed advies geven over welke verf het meest geschikt is en bij elkaar past.

 

Heb je grondverf nodig voor beitsen? 

Beitsen is wat dat betreft een stuk makkelijker. Je hoeft geen primer te gebruiken en kan het direct op het hout aanbrengen. De beits trekt dan in het hout en geeft een mooie natuurlijke afwerking. Je kan voor beits wel een grondverf gebruiken, maar dan verdwijnt het natuurlijke effect van het hout. Wel is je tuinhuis dan beter beschermt tegen regen en vuil. Het is ook een kwestie van smaak. Het kan, maar is absoluut niet noodzakelijk.

 

 

Extra tips:

  • Zorg dat de oppervlakte die je gaat verven of beitsen vrij is van zand, vuil en stof – als je het schuurtje eerst hebt geschuurd.
  • Als je een oud tuinhuisje hebt, verwijder dan eerst eventueel houtrot voor je gaat verven.
  • Ga niet verven met 30 graden in de volle zon of als het té koud is. De perfecte temperatuur is rond 15 graden en droog weer.
  • Gebruik altijd goed materiaal, let erop dat je een kwast hebt geschikt voor jouw verf of beits.
  • Werk van boven naar beneden, dit is het makkelijkst en zo voorkom je dat je onnodig vlekken of beschadigingen maakt.
  • Laat bij verven de primer eerst goed opdrogen. Niet in één keer het gewenste resultaat? Je kan altijd nog een tweede laag verf aanbrengen.

 

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste verf of beits? Of heb je een andere vraag? Ons winkelpersoneel staat altijd voor je klaar om te helpen. Laat je adviseren en alvast heel veel schilderplezier!