Een interview met de schilder

Naomi Veldhuizen vertelt..

De schilders van Mattijssen staan ook in deze coronatijd nog altijd voor je klaar! Hoogtijd om eens met een van onze vakmensen in gesprek te gaan. We spraken met Naomi, geboren en getogen in Bemmel en de enige vrouwelijke schilder bij ons in dienst (naast onze vrouwelijke stagiaire Femke). En bovendien een oude bekende van het bedrijf. Hoe dat zit? Ze vertelt je er alles over..

Begonnen als stagiaire

“Ik heb de opleiding vormgeving en ambacht gevolgd aan het SiNTLUCAS. Deze opleiding had alles te maken met decoratie en restauratie op het gebied van kunst. In mijn derde jaar moest ik stagelopen, ik wilde meer weten over restauratie en onderhoud en kwam zo bij Mattijssen terecht. Door corona kwamen mijn plannen een beetje stil te liggen en wilde ik vooral veel ervaring op doen. Dus, vier jaar later heb ik opnieuw gesolliciteerd, gelukkig heb ik tijdens mijn stage al goed laten zien wat ik kon en zijn er onwijs veel mogelijkheden bij Mattijssen. Zo mocht ik onlangs ook mee met een collega om te behangen. Bij Mattijssen staan ze altijd open voor groei. Er zijn veel kansen en doorgroeimogelijkheden.” Aldus Naomi.

Restauratie en onderhoud voor de toekomst

Voor de toekomst heeft Naomi een helder doel voor ogen: “Ik wil graag herenhuizen en andere oude gebouwen renoveren. Renoveren is eigenlijk het restaureren van een huis. Dat vind ik zo leuk aan onderhoudswerk, je hebt echt eer van je werk. Een huis is iets wat ademt en wat je met restauratie weer nieuw leven inblaast. Ik hoop mij hier ook echt in te kunnen specialiseren binnen Mattijssen, maar dat is iets voor de toekomst. Eerst maar veel ervaring opdoen, dan komen die gouden vingers vanzelf.”

Over hoe het is als vrouwelijke schilder

Natuurlijk vroegen we haar ook naar de sfeer op het werk. Naomi vertelt hierover: “Ik ben de enige vrouw in dienst. Het is een mannenwereld en daar moet je inpassen, maar gelukkig doe ik dat wel. Die mannenhumor kan ik wel hebben en zo niet, dan horen ze het van me. Het is wel belangrijk dat je stevig in je schoenen staat. Ik heb tot nu toe met drie collega’s meegelopen en iedereen is heel open en aardig. Bovendien heeft ieder zijn eigen werkwijze, daar leer ik ontzettend veel van. Nu is het alleen aan mij de taak om hier ook mijn eigen weg in te vinden en te kijken welke werkwijze het beste bij mij past.”

Gaat er wel eens iets mis?

Helaas voor ons – en gelukkig voor Naomi – is er nog nooit een situatie voorgekomen waarbij de verfspetters op het plafond zaten, maar zeker in haar stageperiode werden er wel wat beginnersfouten gemaakt. Naomi vertelt hierover: “Een van mijn collega’s noemt me Leo – Lomp En Onhandig – en die term dekt de lading wel. Goed om te weten: als je aan het werk gaat met lak moet je je kwasten aan een kant van het potje doen, aan de andere kant strijk je de lak af. Doe je dat niet, dan zit dus je kwast – en uiteindelijk alles – onder de verf. Tijdens mijn stage wist ik dat nog niet, dus toen mijn collega die kwast pakte die ik verkeerd had gezet zat hij helemaal onder. Tegenwoordig plak ik een stukje tape aan de kant waar de kwasten moeten, zodat het me niet nog een keer gebeurt, haha.”

Ook aan de slag als schilder?

Tenslotte nog een tip van Naomi: “Als het beroep je leuk lijkt, moet je het gewoon proberen. Mattijssen is een erkend leer-werk bedrijf en de mensen staan echt klaar om je te laten zien hoe het moet. Aan jou de taak: vragen, vragen, vragen, ook als je je gebied wilt uitbreiden. Ik heb dat gedaan en er is heel veel mogelijk!” Meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op.